12 évesen a 15 évesek között képviseli hazánkat és Nyíregyházát!
2017. 12. 02 - Mozgás-életmód

Vajon ki ez a büszke fiatalember, és mi miért lehetünk büszkék rá?!

A büszke fiatalember a képen Szentpáli Marcell, Nyíregyháza kevésbé ismert, azonban annál tehetségesebb tollaslabda játékosa, aki 12 éve kora ellenére már a 15 évesek korcsoportjában képviseli hazánk színeit a nemzetközi tornákon.
A kitüntetést a tavasszal megrendezésre kerülő diákolimpia megnyeréséért kapta, azonban, amire ugyanolyan büszke lehet mindenki, hogy a jó sportoló cím mellett a jó tanuló címet is elnyerte, hiszen kitűnő tanulmányi eredménye erre jogot ad!

Gratulálunk Marci!

Szentpáli Marcell 6 évesen kezdte a sportot, ahogy a Zelk Zoltán általános iskolába kezdett járni. A családban semmilyen előzménye nem volt ennek a kedvtelésnek, Marci azonban beleszeretett, hiszen az edzői állandóan pozitívan jeleztek vissza a tehetségéről és a teljesítményéről .Így aztán elkezdődtek a heti három alkalmas edzés sorozatok. Gönczi Andrea és Jakabné Keul Andrea edzősködésének eredménye vitathatatlan, a mai napig mindent megtesznek Marci sikeréért, hazai versenyekre, edzőtáborba kísérik őt, maximálisan minden támogatást megadnak a sikerekért. Marci végül csatlakozott az NYVSC klubjához, ezért ezek után a nemzetközi és a hazai mezőnyben is ennek a klubnak a színeiben indult. 

Valószínű, hogy Marci eredményeire az is jelentős hatást gyakorolt, hogy édesapja, bár neki sem volt semmiféle szakmai kapcsolata a sportággal, mélyen beleásta magát a szakmai anyagokba, és szinte együtt élt a gyerek minden tevékenységében, mely erre irányult.  Az országos versenyek alkalmával felvette a kapcsolatot más klubok vezetőivel, és kiderült, hogy a szomszédos országokban is van rá lehetőség, hogy megméressék a tudásukat. Ezek a külföldi sikerek hozták meg igazán Marci magabiztosságát. Megtanulta, soha ne adja fel, nincs olyan, hogy elveszett meccs vagy elveszett labda. Ha egy szettet elveszített, attól a meccs még megfordítható.

Természetesen az is sokat jelentett, hogy ezeken a meccseken édesapja minden alakommal elkísérte, és mellette állt testben és lélekben. Az edzéseken is sokkal nagyobb figyelmet kapott a tehetségének a csiszolása.
Mivel itt, Nyíregyházán, a sportág népszerűsége és támogatottsága kicsi, azonban az edzőit ez nem akadályozta meg abban,hogy a maximálisat hozzák ki a lehetőségekből és Marciból is. Hajdúszoboszlóra, és néha Debrecenbe a plusz fejlődés lehetőségéért jártak át, a heti 3 alkalmon felül, és néha még a hétvégén is ment vele az edzője egy-egy fontos verseny előtt. Minden hazai versenyre, edzőtáborba elkísérte, maximálisan mellette állt, áll. 
Mindemellett ott volt az iskola is, amit szintén nagyon fegyelmezetten csinált végig az ifjú tehetség, és amellett, hogy a tollaslabdával kapcsolatban is csak ritkán volt „nemakarás”, az iskolában is e kitűnő tanulók között szerepelt. A hat év áldozatos munka azt eredményezte, hogy a tehetséges fiatal tollaslabda játékos a nemzeti válogatottba is bekerült, és 12 évesen a 15 évesek korcsoportjában versenyzett a Pécsen tartott nemzetek versenyén. Maga a szövetségi kapitány is kiemelte a Marci értékelésében, hogy soha nem volt nála elveszett labda.

Most a legközelebbi cél az Európa Bajnokság.

Szülei – természetesen – nagyon büszkék rá. Nem csupán az eredményeire, hanem arra, amivé a sport nevelte a 12 éves fiút, arra az alázatra, amivel műveli ezt a játékot és kezeli mindazt az életében, ahol a sport mellett szintén helyt kell állnia.

 Fotó: nyiregyhaza.hu