Holnaptól más ízle lesz a kenyérnek!
2017. 06. 21 - Állatok

Változnak a kenyerek összetevői

Holnaptól fog életbe lépni az élelmiszerkönyv azon módosítása ami a kenyereket fogja érinteni. Ez okán még szigorúbb lesz a pékáruk besorolása és még komolyabb követelményeknek kell megfelelnie a különleges gabonákból készült termékeknek.

Bizonyos kenyerek összetételét lényegesen meg kell változtatni ezzel biztosítva azok kiváló minőségét!

Leginkább íz-és minőségjavulást a rozskenyereknél az fogsz tapasztalni, mivel ezekben az eddigi negyven százalékról hatvan százalékra kell növelni a rozstartalom szintjét. Akik ezt nem tartják be nem forgalmazhatnak rozskenyeret csipán rozsosat ám ezek is változni fognak mert a minimum rozstartalmat itt is a kétszeresére kell növelni!

A legnagyobb változás a teljes kiőrlésű kenyerek kapcsán várható. Június 22-e után csak azokat a termékeket lehet teljes kiőrlésűeknek nevezni, amelyek bizonyítottan 60 százalék, vagy afeletti mértékben teljes kiőrlésű lisztből készülnek. Eddig ennek a minősítésnek a birtoklásához a pékségeknek elég volt 5 százalék teljes kiőrlésű lisztből sütött termékeket előállítani.

Mindenki kezdjen gyanakodni, ha az addig általa vásárolt 'teljes kiőrlésű' kenyeret a jövőben fantázianéven találja meg a boltban, mert akkor valószínű, hogy az a kenyér mégsem felelt meg az új szabályozásnak. Hasonlóan nagy arányban módosulnak a Graham és a tönkölykenyerek összetevői is. Előbbinél minimum 90 százalékban graham lisztet kell használni sütésnél, utóbbinál pedig 60 százalékban tönkölylisztet a jobb, markánsabb ízélmény érdekében.
Fontos változást takar az is, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv új rendelkezéseinek hatályba lépésével a házi kenyér elnevezés megszűnik, helyette az ebbe a csoportba tartozó termékeket fehér-, vagy búzakenyérként lehet forgalomba hozni.

A kézműves kenyerek kedvelői szintén jó, ha tudják, hogy június 22-e után csak azokat a kenyereket lehet így nevezni, amelyek főleg kézi technológiával, adalék-és tartósítószer nélkül, kovásszal készülnek. A friss szabályozás a kenyerek sótartalmának csökkentését is előírja:

Idén minimum 1,5 és maximum 2,8 százalékos lehet egy termék megengedett sótartalma. Jövőre 1,3, illetve 2,35 százalékosak lesznek ezek az értékek.

A kenyerek tápértéket, illetve a zsírok, szénhidrátok, fehérje, rost, só 100 g késztermékre vonatkozó mennyiségét a csomagolt áruk esetében már múlt év decemberétől fel kell tüntetni a csomagoláson. Mostantól ez az előírás a csomagolatlan termékekre is vonatkozik úgy, hogy ezen értékeknek kéznél kell lenniük írott formában, az üzletben is. Ha pedig a vásárló kéri, akkor ezeket oda kell adniuk az eladóknak.

Érdemes megnézni a kenyerek összetételét, mielőtt azokat megvesszük. Kerüljük azokat a termékeket, amelyek adalékanyagokat, illetve tartósítószert tartalmaznak.