Irány a konyha, ha nem akarsz az orvosnál kikötni!
2017. 10. 31 - Táplálkozás

Ezzel a néhány étellel felvértezheted magad a mindenféle őszi "kórságok" ellen. Nem elhinni kel, hanem ki kell próbálni!

A hideg őszi-téli időszak is lehet betegségmentes, ha felkészíted a szervezeted. Méregteleníts ősszel ősi, kínai módszer szerint! Lássuk, mit is kell ehhez (t)ennünk!

A természetes táplálkozás rendje

A természetes táplálkozás rendjében a szeptember-október eleje még a méregtelenítés időszaka, figyeljünk rá, hogy még mindig domináljanak étkezéseinkben a friss gyümölcsök (szőlő, körte, alma), zöldségek (cukkini, patiszon, uborka, jégcsapretek, piros retek, zeller, paradicsom), melyek magas víztartalmúak és napfényen érlelődtek, salátáink alapját képezzék a szerves sókat tartalmazó leveles zöldek (pl. endívia, fodros kel, jégsaláta, kínai kel, mángold, rukola, illetve friss fűszernövényeink (pl. bazsalikom, kakukkfű, kapor, koriander, majoranna, petrezselyemzöld, rozmaring stb.)

Az idő hűvösebbre fordultával már előkerülhetnek konyhánkban a gabonafélék: hosszú szemű barna rizs, köles, zab, hajdina. A belőlük készült gabonakásák akár már a hűvösebb napok kiváló reggelijei is lehetnek. Vacsorára készíthetünk teljes őrlésű búzalisztből készült lepénykenyeret, melyet friss salátával, hüvelyesekből készült pástétomokkal (vörös lencse, bab, csicseriborsó stb.) fogyaszthatunk.

Az ősz vége felé már jólesik a forró, meleg tea már akár napindítónak is. Csipkebogyó, hibiszkusz, csalán, bodza, levendula, citromfű, menta, kakukkfű senkinek se hiányozzon a kamrájából!
Most már elkezdhetjük az olajos magvakat, diót is enni, és a hidegen sajtolt olajok is fontosak lesznek fűtő hatásuk miatt.

Lassan eljön az idő, amikor már nem az alapanyagok gazdagsága adja a változatosságot az étrendben, hanem az elkészítés módja és a fűszerezés. A nyár kiterjedő energiáját felváltja az ősz összehúzó, lefelé irányuló energiája.

Irány a konyha!

A hagyományos kínai orvoslásból született makrobiotika gyakorlata szerint a konyhánkban ügyesen felkészíthetjük szervezetünket a hidegebb, napfénymentesebb időszakokra.

Sokak számára az ősz és a tél (is) egyenlő azzal, hogy állandó betegeskedésekkel küzdenek: felső légúti náthák, hurutok, vírusos, bakteriális fertőzések, hörgők, tüdők gyulladásos megbetegedései. Az egészségügy szinte egyedüli „megoldása” minderre persze a gyógyszer, mely még tovább gyengíti a már egyébként is sérült bélflórát. Az otthoni és a munkahelyi (iskolai, óvodai) helytelen étkezési szokások szintén nincsenek segítségünkre, így az őrdögi kör szépen bezárul: újabb fertőzés, gombás folyamatok, megint antibiotikum.

Ha eleged van belőle, hogy nálad is ez a menetrend évek óta, próbáld inkább így!

 

Vállalj Te felelősséget a saját egészségedért! A természetes alapanyagokat megtermelheted a kiskertedben vagy beszerezheted a helyi piacon, és készíthetsz magadnak otthon ételt tartósítószer, adalék stb. nélkül. Tápláló ételt készíteni magadnak az önszeretet és öngyógyítás legintimebb megnyilvánulása. És csodálatos! Megpróbálod?

Immunerősítő receptekért és étrendért látogass el IDE!

Fekete Éva www.tisztan-termeszetes.hu