Kétféle ember van: aki imádja, és aki finoman szólva is: "nembarátja"! Rákmegelőző probiotikum a tányérodban!
2017. 10. 31 - Táplálkozás

A neve miszó, a hatása pedig bőven túlmutat egy egyszerű első fogásnál.

makrobiotika egyik emblematikus étele a miszó leves. Kétféle embert ismerek: aki imádja, és akinek finoman szólva nembarátja. Nézzük, mi is ez a miszó!

A miszó készítése

A miszó egy sós paszta, melyet szójababból készítenek általában késő tavasztól kora nyárig.

A szójababot beáztatják, megfőzik, sóval, vízzel és gabonával (leggyakrabban barna rizs, árpa) keverik, melyet speciális koji baktériummal oltanak be. A szójabab-gabona-koji keveréket cédrusfából készült fahordóban erjesztik, mely néhány hónaptól akár több évig is tarthat.

A paszta tulajdonságait számos tényező befolyásolja: a felhasznált gabona fajtája, a baktériumkultúra minősége és mennyisége, az erjesztés időtartama, a felhasznált víz minősége, de még a hordók mérete is befolyással lehet a végtermékre. Ettől függően a miszó színe a fehértől a vöröses barnán át egészen a feketéig terjed.

A miszó készítésének évszázados hagyománya van Japánban, és régiónként számos variációja létezik. A legnépszerűbb nemcsak Japánban, de Európában is, a rizs miszó.

A miszó élettani hatásai

A miszó paszta rendszeres fogyasztása az alábbiakban lehet segítségedre:
• fáradtság enyhítése
• emésztés és bélműködés segítése
• gyomorfekély megelőzése
• csökkentheti a koleszterinszintet, a magas vérnyomást
• gyulladásgátló hatású
• csökkentheti a rák, a szívbetegség kockázatát

A legcsodálatosabb előnye, hogy élő probiotikumként működik, vagyis természetes úton vigyázhatsz bélflórád egészségére. Egy olyan komplex élelmiszer, mely többek között értékes vitaminokat (B12!!), mikroorganizmusokat, sókat, ásványi anyagokat, növényi fehérjéket, szénhidrátokat és zsírt tartalmaz.

A miszó pasztát leggyakrabban leves készítéséhez használják, ám emellett kitűnő mártások, öntetek és csodálatos édességek is készíthetők belőle.

A miszó leves (recept)

Hozzávalók 4 fő részére:

1 póréhagyma szeletelve
1 db édes burgonya kockára vágva
5-6 brokkolirózsa
1 fél jégcsapretek kockára vágva
4-5 spenótlevél
6 cm-es wakame darab (tengeri fű) beáztatva 4-5 percre, majd kockára vágva
1 ½ ek. miszó paszta
4-5 csésze tisztított víz
1 kis darab gyömbér frissen facsart leve

Elkészítés:

A vizet a wakame-val és 1 csipet sóval fölforralom. Ezalatt a zöldségeket megtisztítom és feldarabolom. Ha a víz fölforrt, beleteszem a zöldségeket, és puhára párolom őket. A miszó pasztát feloldom a forró leves levével, majd visszaöntöm. Már nem főzöm tovább a levest. Ekkor teszem bele a spenótleveleket is. A gyömbért megtisztítjuk, lereszeljük, és a levét a levesbe csorgatjuk.
Gazdagíthatjuk rizstésztával és/vagy tofukockákkal.

A rizstésztát külön megfőzzük, és betétként a levesbe tesszük. A tofukockákat a zöldségek után adjuk a leveshez, és kb. 5 percig főzzük még, vagy mély olajban kisütjük, lecsöpögtetjük, és a leves tetejére halmozzuk.

Hasznos bélbaktériumokra mindannyiunknak szüksége van (sőt mindannyiunknak van is), ezért sokan szednek probiotikumokat számaik szaporítására. Ezen a blogon csak természetes megoldásokat ajánlok neked, így most megmutatom, milyen ragyogó lehetőséged van természetes probiotikumhoz jutni. És biztos meglepődsz majd, ha azt mondom, csak meg kell enned.

Kinek ajánlott a miszó fogyasztása?

• aki természetesen szeretné bélflórája egészségét megőrizni
• táplálékallergiások és cukorbetegek számára szinte az egyetlen természetes probiotikum, melyet teljes biztonsággal fogyaszthatnak
• emésztési problémák esetén
• komolyabb egészségkihívásnál (is) mindig elsődleges a bélflóra helyreállítása, melyhez a legtisztább ételed ez lehet

Szerintem egyszer az életedben mindenképpen ki kell próbálnod! Nagyon könnyű elkészíteni, és számtalan kombinációban variálható évszaktól és a kamrád tartalmától függően. Csinálj most egy finom, gyógyító miszó levest magadnak!