Közel 3000 új növénnyel gazdagszik városunk a Szabadtéri színpad rekonstrukciója révén
2017. 11. 27 - Friss

Húsz öreg fát is sikerült megmenteni!

Elindult a Szabadtéri Színpad rekonstrukciója, első körben a bontási munkákkal, rövidesen pedig elkezdődnek az egyéb építési munkák is. Ez a fejlesztés egyébként a „Kiserdők” területének funkcionális bővítésével együtt zajlik egy nyertes önkormányzati projekt keretében. A részletekről Sigmond Sándor főkertész tájékoztatta lapunkat.

A projekt célja a nyíregyházi Szabadtéri Színpad eredményes és színvonalas rekonstrukciója, illetve a „Kiserdők” területének funkcionális bővítése által elsődlegesen a városi közterületek környezettudatos, család- és klímabarát megújítása.

További cél, hogy a beavatkozások területei alkalmasak legyenek a családok és fiatalok számára szabadidejük hasznos eltöltéséhez, miközben a környezeti fenntarthatóság követelményei érvényesülnek és a városi zöld környezet fejlődik. Az akcióterület a Kiss Ernő u.–Széchenyi u.–Báthory u.–Benczúr Gyula tér, valamint a Hunyadi u., Mák u., Nefelejcs u., Géza u. által határolt terület, tehát gyakorlatilag a Szabadtéri Színpad és a „Kiserdők” környéke.

A projekt a színpad átépítésével annak térfoglalását is átalakítja, ebből – és a rendellenesen fejlődött növények elburjánzása miatt – adódóan szükséges volt fákat kivágni.

Az eltávolított fák egy része már eltorzult, más részük súlyos sérülés miatt pusztulásnak indult, vagy beteg volt. Ezek miatt néhány örökzöld fát kellett eltávolítani. Megjegyzendő, hogy szép számmal lehetett a faállományból átmenteni fákat, összesen 20-at, melyek ma is a Szabadtéri Színpad területén színesítik a környezetet, beintegrálva a tavasszal megvalósítandó komplett parképítési koncepcióba. Ennek eredményeként a rózsaágy talajcserét kap, 13 fenyő és 35 lombhullató kerül a földbe, a szegélyekben és a fák közötti cserjék ültetésével – 1509 darab – növekszik az ökológiai és díszítő érték. A színpad parkjának díszítő hatását pedig évelő ágy fokozza majd tovább, melybe 1376 növényt ültetnek.

Forrás: Nyíregyházi Napló