Te tudod, mi az, ami a legnagyobb mértékű kikapcsolódást jelenti számodra?
2017. 10. 18 - Kreatív

Mi az az állapot, amikor minden megszűnik körülötted, és csak a tevékenységedre koncentrálsz?

Ugye érezte már úgy nemegyszer, hogy ha valamit igazán elmerülten csinált, akkor megszűnt a tér és az idő, úgy érezte, akár hosszú órákig is tudná az adott tevékenységet folytatni mindenféle megerőltetés nélkül? Nos, ekkor valószínűleg az úgynevezett ’flow-élményt’ élte meg.

LEBEGÉS

Előző írásomban említettem, hogy alkotás közben nagyon sokszor nem a végeredmény a lényeg, hanem a folyamat maga. Jó esetben a folyamat közben megtapasztaljuk a flow-élményt.

Az elnevezést egy magyar pszichológusnak, Csíkszentmihályi Mihálynak köszönhetjük. A flow legbiztosabb jele, ha motivációnk a maximumon van, és csakis az adott feladatra koncentrálunk. Egyesek lebegő élményről számolnak be, mások úgy érzik, megszűnik tér és idő körülöttük. Mindenképpen pozitív élmény, megélése kihat az egész folyamatra, személyiségre. Fontos megjegyeznünk, hogy az élmény megtapasztalásához mindenképpen szükség van arra, hogy képességeink és a feladat, tevékenység nehézségi foka egyensúlyban legyenek. A túl könnyű és túl nehéz feladatok nem vezetnek el minket a kívánt élményhez, sőt sikerélményt sem nyújtanak.  A flow-ban nemcsak az idő szűnik meg, hanem a magunk felől aggódás is. Így csökken a stressz, a feszültségek oldódnak és ez kihat testi-lelki folyamatainkra, nem csak az adott pillanatban, hanem a jövőben is.

Fontos, hogy legyenek céljaink

Ahhoz, hogy megtapasztalhassunk a lebegés élményét, hogy sikerként könyveljük el tevékenységünket, fontos, hogy céljaink legyenek. Ahogy említettem már, ezeknek elérhetőknek kell lenniük. De nem túl könnyen elérhetőnek. Az erőfeszítésekre szükségünk van, képességeinknek megfelelő, picit meghaladó feladatok hoznak igazi sikerélményt. Azokban tudunk teljes lényünkkel elmerülni, szinte eggyé válni a feladattal, melynek megoldása, elvégzése jóleső érzéssel tölt el bennünket.

Önismeret

A megfelelő célok megválasztásához természetesen alapvető, hogy ismerjük magunkat: mi okoz nehézséget, mi okoz örömet nekünk. Hétköznapi feladatainkban nem mindig választhatjuk meg, mit szeretnénk csinálni, azonban a hozzáállásunk nagyban segíthet abban, hogy itt is sikerélményünk legyen. A szabadidős tevékenységekben azonban már mi döntünk, nekünk kell megtalálni a megfelelő időtöltést. Ha tanácstalanok vagyunk, milyen kikapcsolódási formák lehetnek a megfelelők nekünk, érdemes próbálkozni többféle közösségben: sport-, művészeti-, önismereti körökben újabb és újabb oldalunkat tapasztalhatjuk meg - hiszen a flow élmény nagyon sokszor valami új megismerése folyamán érzett izgalom -, mely segíthet nemcsak önmagunk megismerésében, hanem egy jobbfajta életminőséget is találhatunk az idő folyamán.

 

Művészetterápiás és önismereti foglalkozásokkal várják Önöket a Körvonal – Vonalkör alkalmai.