Úgy érzed, nem vagy kreatív?
2017. 10. 09 - Kreatív

Melyik az a terület, ahol hibázni kötelező! Megmutatjuk, mi hiányzik, hogy előhozd magadból alkotó énedet!

Biztos mindenki találkozott már olyan emberrel, akinek mindenre volt megoldása. Ha szembe találkozott egy problémával, élethelyzettel, feladattal, csak úgy ontotta a megoldási javaslatokat, ötleteket. Akár váratlan, a szokványostól eltérő ötleteket.

Hibázni márpedig szükséges!

Ha az ember kreatív, gyakorlatilag gátlás nélkül ötletel, alkot. Nem érdeklik a sémák, a jól bevált módszerek. Egyéniség, aki teljes lényével részt vesz a folyamatban. Nem fél hibázni, új utakat találni, ha az egyikről ki is derül, hogy zsákutca, újra kezd. Próbálkozik. Játszik. A játék, ugyanúgy, mint az alkotás, belső képekből indul ki. A kreatív személyiség szoros kapcsolatban van tudatalattijával, ahonnan szabad asszociációkkal előbukkannak különböző képek, amiket „kitesz”, akár verbálisan, akár vizuálisan. Nem fél megjeleníteni, hiszen ki tudja, talán a legelvetemültebb ötletekből lesz a legfantasztikusabb megoldás, új találmány!

Ahhoz, hogy kapcsolatba kerüljünk kreatív énünkkel, elsősorban jóban kell lenni magunkkal. Engedni kell, hogy hibázzunk. Engedni kell, hogy „eltévedjünk” kicsit. Sokszor száz ötlet után a következő lesz az igazi. Szabadjára kell engedni a fantáziánkat, nem ragaszkodni a megszokotthoz. Igen. Az ég lehet zöld, a fű lehet kék. Miért is ne?

Az elengedhetetlen énidő

Előző írásomban már említettem a randevúkat, saját magunkkal. Az énidő fontos ahhoz, hogy megismerjük magunkat, merjünk kicsit alászállni, látni mi is van bennünk igazán. Legyünk jóban magunkkal!

A következő lépés, hogy merjünk alkotni. Ki-ki kedve szerint. Versírás, rajz, zene, tánc… Először tartsuk meg saját magunknak, őrizzük kis titokként alkotásainkat. Így megszűnik a megfelelési kényszer. Hiszen senkinek nem kell megmutatnunk! Csak a miénk! És még egy „titkot” elárulok! Nagyon sokszor az út a lényeg, nem a végeredmény. A folyamat, az, ahogy oda jutunk. És az csakis a miénk! A tapasztalatok, melyek a végeredményhez vezetnek sokszor nem megoszthatók. A saját belső folyamataink, a saját élményünk velünk marad, épít, gazdagít minket. Természetesen közvetve környezetünk is látja ennek előnyeit, hiszen, ha egyszer rákapunk az ízére a kreatív gondolkodásnak, soha nem fogjuk abbahagyni. És ez alkalmazható az élet minden területén!

Alkotói közösségek

Ha szeretnénk közösségben megtapasztalni az alkotás élményét, fontos, hogy olyan alkotó köröket keressünk, ahol szabad „hibázni”, próbálkozni. Ahol bátran kibontakoztathatjuk kreatív énünket, hogy támogató légkörben, jó társaságban fedezhetjük fel új, számunkra ismeretlen oldalunkat. Ahol kiderülhet, igenis kreatívak vagyunk!

 

Nyíregyházán önismeretre, alkotásra teret, időt biztosít kreatív és művészetterápiás foglalkozásaival, Molnár Móni vezetésével a Körvonal – Vonalkör.