Béres Borest a Chloé New Yorkban
2018. 05. 07 - Archívum

Nyíregyházi Boresten május 10-én este 7 órától a Chloé New Yorkban

Minden cseppje Béres!
Talán meglepetéssel szolgál, hogy a Béres név, mely a Béres Cseppel vonult be a köztudatba, most egy más arcát mutatja meg. A Béres Szőlőbirtok és Pincészet 8 kiváló borát Hanyik Gábor kereskedelmi képviselő mutatja be a Nyíregyházi Boresten május 10-én este 7 órától a Chloé New Yorkban nagytermében. 

A Béres Szőlőbirtok és Pincészetnél azt vallják, hogy a tokaji bor és a Béres Csepp egy ponton mindenképpen összeköthető: mindkettő valódi hungaricum. Hungaricumot szolgálni, értékeit, hírnevét, rangját építeni megtisztelő, nemes és egyúttal felelősségteljes feladat. Erre vállalkoztak, amikor a világ ezen, páratlan részén, Tokaj-Hegyalján, a festői Erdőbényén 2002-ben birtokot vásároltak és pincészet kialakításába kezdtek.

Céljuk a kezdetektől az volt, hogy a Birtokhoz tartozó történelmi dűlőkből származó szőlőből modern szemlélettel és eszközökkel Tokaj-Hegyalja rangjához méltó, nagy borokat alkossanak. Ma már büszkén mondhatják, hogy ezt a célt elérték: a kiváló talajadottságoknak, a mikroklímának, hozamkorlátozásnak és a hozzáértő, kíméletes feldolgozásnak köszönhetően már az első, 2003-as évjáratból igen szép, ígéretes borokkal mutatkozhattak be, melyeket azóta is további sikerek követnek hazánkban és külföldön egyaránt. A „Minden cseppje Béres” jelmondatuk azt szeretné közvetíteni, hogy a borászatukat is jellemzik a megszokott béreses értékek: a minőség, a megbízhatóság, a kitartás.

A 45 hektáros birtok a tokaji borvidék mértani középpontjában, Erdőbényén, a Bényei medencében fekszik. A területet 2002-ben vásárolta a család azzal az eltökélt szándékkal, hogy a borvidék ezen, patinás részén újra csúcsminőségű borok készüljenek, melyekkel tovább öregbíthetik a tokaji bor hírnevét hazánkban és szerte a világon. A természet szeretetét és tiszteletét, a megalkuvás nélküli minőségre való törekvést és az állandó újító kedvet hozták magukkal a borászatba.

Béres-borstílus: „Törekvésünk a kezdetektől: tokaji szőlőfajtákból, a hagyományok tisztelete mellett modern technológiával világszínvonalú borokat készíteni. Boraink közt megtalálhatók a könnyedebb stílus képviselői annak érdekében, hogy „a tokaji legyen fiatalos és trendi”, és a testes nagy borok is, melyek közül kiemelkednek a dűlőszelektált száraz borok és az aszúk. Borainkat nagy odafigyeléssel készítjük, az alapanyagot válogatjuk, dűlőszelektált boraink erjesztéséhez és érleléséhez is használunk tölgyfa hordót. Elegáns hordóhasználatra törekszünk. Hordóink hagyományos gönci és szerednyei hordók, erdőbényei kádárok munkái. Az aszúborok készítésénél a fő cél a koncentráltság, a gyümölcsösség és a cukor-sav harmónia elérése. Borainkban szeretnénk megmutatni az erdőbényei terroir jellegzetes jegyeit, elegáns Béres-stílusban. 

A Béres Szőlőbirtok és Pincészet borai 2004 és 2017 között több mint száz hazai és nemzetközi díjat nyertek el.

A boresteken az alábbi tételeket kóstolhatják:
- Béres Tokaji Pezsgő 2016
- Béres Tokaji Sárgamuskotály 2016
- Béres Tokaji Furmint 2016
- Béres Tokaji Naparany Cuvée 2015
- Béres Tokaji Lőcse Furmint Selection 2015
- Béres Tokaji Diókút Hárslevelű 2013
- Béres Tokaji Magita Cuvée 2014
- Béres Tokaji 5 puttonyos Aszú 2008

Bővebb információ: 
Máthé Csaba (20/9656-444, [email protected]
Nagy Gábor (20/397-1915, [email protected]