Nyíregyházi Fürdőház
2018. 05. 08 - Archívum

Nyíregyháza Sóstógyógyfürdő részén hatalmas fák árnyékában a Sóstói tó partján áll a Sóstó Fürdőház-panzió, melyet a város legelső gyógyfürdőjeként tartanak számon, erről a műemlékké nyilvánított épület falán egy tábla is tanúskodik.

A nyíregyházi Fürdőház épülete

Az épületet Pazár István építész tervei alapján építették, amely már 1911-től fogadja a vendégeket, érdekessége, hogy már a kezdetektől vízvezetékes rendszerrel lett felépítve, akkor 8 szobával és 6 káddal. Az épület sajnálatos módon sokáig zárva volt, azonban 2000-ben sikerült újra megnyitnia a kapuit a gyógyulásra és pihenésre vágyó vendégek előtt.

A Fürdőház szolgáltatásai

A nyíregyházi Fürdőház épületében jelenleg a tetőtérben található a panzió, amely 12 kétágyas szobával, 2 háromágyas szobával, 2 egyágyas szobával és 2 apartmannal áll a látogatók rendelkezésére. A kabinok helyén, ahol korábban a tó termálvizével megtöltött dézsák álltak, most a pezsgőfürdő, gyógyvizes medence és szauna várja a fürdőzőket. A fürdőrészleg szolgáltatásait, úgy, mint a különféle masszázsokat a panzió vendégei ingyenesen vehetik igénybe.

A fürdő gyógyvize

A fürdőnek 1957-ben feltárt kút szolgáltatja a gyógyvizet, a kút fúrásához Pávai Vajna Ferenc geológus adott javaslatot. A 49-50 C hőmérsékletű gyógyvíz jódot, brómot, sok oldott sókat tartalmaz, amely nagyon hasznos lehet reumatikus és mozgásszervi panaszokra, izomrendszeri- és ízületi problémákra, valamint gerincbetegségekre, nőgyógyászati betegségekre, de rehabilitációra és utókezelésre is. Azonban nem ajánlott alkalmazni a gyógyfürdőt idegrendszeri, érrendszeri és szívbetegségek esetén.

A víztorony

A Fürdőház panzióval szemben áll a műemlékké nyilvánított hangulatos külsejű víztorony, amely nemcsak látványban szép, de jelenleg információs irodaként is működik.